10 Favorieten

1.MastÍ hengiv
2.MÓro
3.BABAGANUS
4.HUMUS
5.BistÍ mÓrÓşkÍ
6.BistÍ berxÍ
7.BORAKA PENIR
8.KebabÍ bacanÍ
9.MasÓmŻsa (Zeetong)
10.BacanÍn sorkirÓ

Koerden

Wikipedia zegt ...
De Koerden zijn een volk, verspreid over verschillende landen, met ruim 30 miljoen mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen. Tegenwoordig verblijven er naar schatting ruim ťťn miljoen Koerden in Europa.

Hallo Wikipedia, Koerden noemen die verschillende landen "KOERDISTAN"

Wikipedia heeft een correctie gemaakt: Iraaks-Koerdistan

Heeft u iets te vieren?

Lekkere hapjes bij uw verjaardag of iets te vieren.
Neem contact met ons.

Zagros Prikbord

Iedere dag verse vissen en groenten van Albert Cuypmarkt!

De beste lamskoteletten in Amsterdam.
De beste humus in Amsterdam
Iens

Tip marinade

Marinade is een meestal zure, aromatische vloeistof die wordt gebruikt voor het verbeteren van de smaak en het malser maken van vlees, vis en groenten. Marineren is een kooktechniek waarbij men die bestanddelen in de marinade laat staan.

De samenstelling van marinade hangt af van de te marineren bestanddelen. Vaak gebruikte ingrediŽnten zijn:

water
kruiden
azijn
plantaardige olie
wijn
keukenzout
Sojasaus
Worcestersaus
yoghurt (in de Indiase keuken)

Bij het binnendringen in vlees zorgt het zuur van de marinade voor het afbreken van bindweefsel waardoor het malser wordt. Een marinade met kiwi of ananas kan vlees ook malser maken door de aanwezigheid van het enzym actinidine.

De duur van het marineren varieert van seconden tot dagen.
Bron

Total users online: 1

Restaurant Zagros

Restaurant Zagros is gevestigd in het hart van de gezellige wijk de Pijp in Amsterdam en bestaat sinds 1996. Wij zijn de enige Koerdische restaurant in Amsterdam dat puur gebaseerd is op de eigen Koerdische identiteit.

Koerdische keuken

Onze gerechten zijn meestal gebaseerd op Noord-Koerdistaanse (oost-turkije) keuken.

Onze keuken bestaat meestal uit vlees, vis, salades en diverse vegetarische gerechten. De kruiden en verse ingrediŽnten spelen een belangrijke rol in de Koerdische keuken.

De vis en groente gerechten van ons restaurant worden dagelijkse gehaald van de Albert Cuyp markt. Ons vlees wordt door ons zelf bij de beste leveranciers ingekocht.

De voorgerechten of Mezes worden dagelijks vernieuwd. De gegrilde en oven gerechten worden direkt na bestelling vers klaar gemaakt. Indien gewenst worden deze gerechten naar uw wens bereid. Vlees gerechten voldoen aan regelische wensen.

Onze wijnen

In Koerdistan en Anatolie (turkije) wordt al duizenden jaren wijn gemaakt. De beste koerdische wijngaarden zijn in Diyarbakir* (Amed), Malatya* (Meletye), Mardin* (Merdin), Urfa* (Riha), Antep* (Dilok) en Elazig* (El-aziz).
*Huidige Koerdische steden namen in het Turks.

De droge rode wijn Yakut is van ÷kŁzgŲzŁ en Bogazkere druiven gemaakt.

De droge rode wijn Bogazkere is afkomstig uit de regio Diyarbakir en is van de Bogazkere druiven gemaakt.

De droge rode Antik rode wijn komt uit Elazig. Deze is van Bogazkere druiven gemaakt.

Koerden

Koerdische bevolking wordt geschat op 40 miljoen inwoners en is over vier landen verdeeld: Turkije, Iran, Irak en Syrie. Jarenlang is/was de Koerdische taal en kultuur verbonden door die landen.

Heel veel Koerdische restauranthouders introduceren zich als een Turkse, iraniers, iraakse of syrische restaurant. Laaste jaren proberen Koerden hun cultuur (o.a. keuken) en taal leven maken door eigen initiatief. Restaurant Zagros is een voorbeeld om de Koerdische keuken bekend te maken en de verloren Koerdische cultuur onder de aandacht te brengen van de mensen.

De Zagros naam en betekenis

Het Zagrosgebergte (Koerdisch: «ÓyayÍn ZagrosÍ) heeft een lengte van 1500 km vanaf het Westen van Iran, vanaf Koerdistan aan de grens met Irak tot aan het zuidelijke deel van de Perzische Golf. Dit gebergte vormde in de Oudheid de grens van MesopotamiŽ.